top of page
Zoeken

'Ach, die mooie Hoorneboegse hei. Heel mijn leven trekt hier aan mij voorbij'

Als je in (de buurt van) Hilversum-Zuid woont, ben je ongetwijfeld bekend met de prachtige Hoorneboegse hei. Je hebt er vast weleens gedwaald, gedroomd, gemijmerd, je hond uitgelaten of je kinderen. Vandaag was ik aan de rand van deze hei, bij de Zuiderhof, één van de begraafplaatsen van de Uitvaartstichting Hilversum. Vanuit de nieuwe koffiekamer De Einder heb ik een verhaal over uitvaarten gehouden voor de Ladies, met uitzicht op die mooie vergezichten die de hei ons biedt.


Er kwam een palet aan onderwerpen voorbij, waarbij mijn hoofddoel was om mensen duidelijk te maken dat het mooi is om een uitvaart te organiseren die zo past bij het leven wat de overledene geleefd heeft. Waarbij heel veel kan en niet zoveel hoeft. Heb je een traditioneel leven geleefd; kies dan gerust voor een conventionele uitvaart. Heb je een andere invulling gegeven aan je leven, zoek dan vooral een uitvaartbegeleider die met je mee wil denken om de uitvaart op jóuw manier te doen.


Ondertussen heb ik ook uitgelegd dat de tegenwoordige uitvaartbegeleider eigenlijk dezelfde is als de vroegere begrafenisondernemer. Mocht je te maken hebben met een overlijden in je nabijheid; ná de huisarts (die een verklaring van overlijden afgeeft, wat een wettelijk vereiste is) kun je dus meteen de uitvaartbegeleider bellen. Die doet precies hetzelfde werk als de begrafenisondernemer. Het woord, en de invulling daarvan, is in een nieuw jasje gestoken.


Na mijn verhaal wat ik met name aan de hand van foto’s heb vormgegeven, heeft Anita van Loon, de nieuwe directeur van de Uitvaartstichting Hilversum, verteld over alle mogelijkheden die Zuiderhof biedt. Weet je dat je hier ’s avonds een crematie kunt houden? Zie je het voor je, je komt aan en het lange pad is omgeven door fakkels en lichtjes. Hoe verdrietig een afscheid ook is, laten we er vooral ook een mooi en sfeervol afscheid van maken.


Om in de juiste sfeer te komen, had ik van Botanica een prachtig boeket veldbloemen gekregen. Ook met bloemen kun je zoveel doen. Je kunt er zelfs persoonlijke dingen van de overledene in verwerken, of bloemen uit de eigen tuin gebruiken. Aleida van Botanica maakt hier iets prachtigs van.


Zo proberen we allemaal een steentje bij te dragen om een uitvaart te organiseren die past bij het leven wat geleefd is. Wil je meer weten of wil je ook een presentatie bijwonen, neem dan gerust contact op.

Comments


bottom of page