top of page
Zoeken

Anders afscheid nemen, ofwel nabijheid in tijden van distantie...

Waar je misschien een grootse uitvaart voor je had gezien, met veel vrienden en bekenden om je lijden te delen, ben je nu gedwongen om op een andere manier afscheid te nemen.

Zelf ben je waarschijnlijk helemaal niet bezig met alle opgelegde coronamaatregelen, maar alleen met je verdriet. Toch word je gevraagd te schakelen, ook al wil je dat liever niet. Want niet meer dan 30 personen mogen bij een uitvaart lijfelijk aanwezig zijn, voor ieders veiligheid. Het is goed dat een uitvaartbegeleider jou op weg helpt wat nu wel en niet mogelijk is.


Bij zulke grote en zware momenten van afscheid is het juist fijn om de kracht van vriendschap en aanraking te voelen. Toch kan een minder grootschalige uitvaart ook intiem zijn.

Empathie kun je op veel meer manieren tonen dan alleen aanraking of non-verbale communicatie. We moeten nu nog creatiever zijn om een afscheid persoonlijk, mooi en warm te laten zijn.


Hier volgen wat tips die je zou kunnen toepassen: vraag aan mensen om een A4-tje met hun mooiste, grappigste of dierbaarste herinnering of foto’s van jouw dierbare op te sturen. Dit kun je op de rouwkaart zetten. Dan bundelen we deze herinneringen op de dag van het afscheid.

Ook kunnen de mensen die er niet bij mogen zijn, een videoboodschap van tevoren inspreken. Maak hier een filmpje van - bijvoorbeeld via iMovie - die je tijdens de uitvaartdienst vertoont en zo heb je een aantal prachtige persoonlijke verhalen en veel meer het idee dat je verdriet mede gedragen wordt door je vrienden. Alsof je ineens heel veel sprekers hebt…. Tijdens de livestream (vrijwel in elke afscheidslocatie aanwezig of te regelen) waarbij de mensen vanaf thuis kunnen meekijken, kunnen zij dan hun eigen bijdrage zien. Zo creëer je toch nabijheid in tijden van distantie. Heb jij nog een ander idee?
Comments


bottom of page